El Naranjal - Bamboe

De houtkap rondom Waspam wordt door de overheid (misschien wel terecht) steeds meer gereguleerd. Als alternatief stimuleert de overheid het gebruik van Bamboe, waardoor diverse initiatieven zich zijn gan richten op bamboe.

Wellicht wordt bamboe de toekomst in Nicaragua, één ding is zeker, het is na goed behandelen een duurzaam materiaal wat snel groeit. In 2015 gaan we een pilot bamboeproject draaien wat grofweg uit 2 fases bestaat.

Productie bamboe

Om bamboe stengels tot constructief materiaal te verwerken dient er nog wel wat preparatie aan vooraf te gaan. De juiste bamboe moet gekozen worden, deze dient op de juiste manier gekapt, gedroogd, en met de juiste materialen bewerkt te worden alvorens de bamboe voor constructie geschikt is. Dit proces gaat dit jaar in El Naranjal opgestarte worden, een dorp waaromheen bamboe groeit dat geschikt is als constructiemateriaal.

Bouw bamboe

Bamboe heeft niet alleen maar voordelen, de vezels en niet-homogene samenstelling maken het een lastig product om mee te werken, de aansluiting van bamboe op andere materialen dient op een goede manier te gebeuren om kwaliteitsverlies te beperken en stabiliteit en sterkte te kunnen garanderen.

Stichting SamenScholen gaat als pilot een schoolkeuken in bamboe uitvoeren wat als basis dient voor toekomstige bamboe bouwprojecten.

meer info en de foto gallery volgt snel!

Impressie bamboeproject

Meer filmmateriaal? klik hier